Rituele Wassing

De begrafenisrituelen voor een moslim(a) (zoals de wassing, de plaatsing van het lichaam in een lijkwade, het gebed voor de overledene, en de begraving) zijn een gemeenschappelijke verplichting voor de moslims.

Wanneer een moslim overlijdt (thuis of in het ziekenhuis) wordt een
een deskundige zo snel mogelijk geroepen om over te gaan tot de wassing.

Na het overlijden sluit men de ogen en de mond van de overledene eventueel met een band van onder de kin tot boven het hoofd, armen dienen gestrekt langs de lichaam geplaats te worden met de handen tegen de dijen.

Volgens de Islamitische richtlijnen vindt de rituele wassing van het lijk (ghusl al-mayyit) zo snel mogelijk plaats, liefst op de dag van overlijden.
Het is hierbij belangrijk dat de moslim(a) die de wassing uitvoert precies weet wat er moet gebeuren en de handelingen met respect uitvoert.

Bij mannen zou de ‘wasser’ vaak in het testament opgenomen en anders moet de rituele handeling worden uitgevoerd door diens naaste mannelijke bloedverwanten. Voor vrouwen geldt dit voor vrouwelijke bloedverwanten.

Lijkwade

De volgende collectieve plicht is het wikkelen van het lichaam in een lijkwade (kaffan). Deze wade bestaat uit simpel, wit katoen en moet het hele lichaam, inclusief het hoofd, bedekken, ook de doeken worden geparfumeerd.

Janaza Uitvaartzorg draagt specifieke zorg en professionele begeleiding in Islamitische rituele wassingen.