Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Na een ongelofelijke jaar achter de rug te hebben geacht, in het bijzonder de periode van de Coronacrisis, ingevolge de preventiemaatregelen wereldwijd tegen de verspreiding van het COVID19 virus, zijn wij als organisatie geconfronteerd met een reeks overlijdens in de moslimgemeenschap die tijdelijk werden begraven door verschillende begrafenisondernemers, dewelke niet konden gerepatriëerd worden naar hun land van herkomst, o.a. Marokko. De meeste nabestaanden hebben toen besloten ofwel om hun overleden familielid tijdelijk te begraven in België, Zie link document ofwel defintief te begraven in Nederland, gezien aldaar het eeuwigdurend grafrecht geldt.
De motivatie tot opgraving in België werd ingegeven om hiernavolgende redenen:

01Geborgen in een tijdelijke graf

Geborgen in een tijdelijke graf: initiële intentie/ bedoeling was om hun dierbare overledenen te begraven in het geboorteland (laatste wens) en werd daarom momenteel in België begraven als tijdelijke oplossing.

02Gelet op gesloten grenzen

Gelet op gesloten grenzen ten gevolge van de dwingende corona-maatregelen hadden de nabestaanden geen enkele mogelijkheid om hun dierbare overledene te repatriëren naar land van herkomst.

03Een eeuwige grafrecht verlenen

Een eeuwige grafrecht willen verlenen, omwille van religieuze/ideologische redenen. Alsook de nabestaanden de kans krijgen om hun familielid meermaals te bezoeken op de begraafplaats te Marokko.

Opgravingen – België (Vlaanderen)

 

Het ruimen van graven strookt niet met het islamitische geloof. En opgraven van een islamitisch graf is uit den boze.

Als de overledene wordt begraven in het graf, dan is het verplicht om de overledene te laten in zijn graf tot hij vergaat, en er is niets meer dat overblijft van zijn stoffelijke overschot. Het is niet toegestaan om het graf te openen en het stoffelijke overschot van de dode er uit te halen. De dode heeft het meeste recht om in zijn graf te blijven enkel in uitzonderlijke gevallen mag je opgraven.

Opgraving van een dierbare overledene doet emoties hoog oplopen bij nabestaanden tijdens de coronacrisis dewelke niet konden gerepatriëerd worden naar hun land van herkomst.

(zie filmpje)

Een reportage over de overledenen die TIJDELIJK begraven zijn in een hermetisch afgesloten zinkenkist conform EU richtlijnen ter voorbereiding voor repatriëring naar Marokko

Liefdadigheidsorganisatie Janaza VZW en de nabestaanden richten hun dankbaarheid aan Zijne Majesteit koning Mohamed VI moge Allah hem en zijn gezin zegenen, ook vergeten wij niet onze dankwoord aan de Ministerie buitenlandse zaken, Ministerie volksgezondheid, aan de ambassadeur, consulaat van Antwerpen in het bijzonder de Consul Generaal die een grote bijdrage heeft geleverd, vertegenwoordigers van sociaal media en alle journalisten te Marokko en de voorzitter van de raad van theologen, liefdadigheidsorganisaties, thuisverplegingen en moslim paliatief zorg.

Wie we zeker ook niet mogen vergeten zijn alle betrokke Belgische autoriteiten. (ziekenhuizen, begraafplaatsen, gemeentes, Ministerie Volksgezondheid, beleidmedewerkers, …

Graag delen wij onze grote dank aan iedere burger hier in België en in Marokko die een zeer grote bijdrage hebben geleverd tot realisatie van dit succesvolle maatschappelijke resultaat.

Dankwoord openbrief via social Media aan Zijne Majesteit Koning Mohamed VI, …

https://www.facebook.com/936439076417164/posts/3619637088097336/?d=n