Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Overlijden kind onder de 16 weken

Janaza / Overlijden kind onder de 16 weken
builtit-image

De eerste 4 maanden.

De eerste 4 maanden kan er niet gezegd worden dat het embryo een levend mens is. Op basis daarvan kunnen we zeggen dat als vóór het verstrijken van de 4 maanden sprake is van een miskraam, het niet gewassen wordt noch in een lijkengewaad wordt gehuld en er wordt geen dodengebed voor hem verricht. Levens lozen kindjes onder de 4 maanden mogen daardoor door de ouders zelf vervoerd én kosteloos (mits afgifte medisch attest ‘toestemming tot begraving’ zie link ) begraven worden op een kinderperk of foetusperk in de gemeente van woonst. Het vervoeren van het kind kan doormiddel van een babymandje ,… of in een speciaal doosje vanuit het ziekenhuis. Mentaal en fysiek kan dit erg zwaar zijn voor de ouder(s) Wij begrijpen dat dit veel verdriet en moeilijkheden met zich meebrengt. Janaza VZW kan u hierbij belangeloos helpen om u te ondersteunen én te begeleiden in dit proces. Want helaas zitten er ook veel formaliteiten en keuzes bij dit enorme verdriet waar je vaak de bomen door het bos niet meer ziet.

Belgische juridische regelgeving tussen een Miskraam of levenloos geboren kind.

Vorige jaar werden er in België ongeveer 65.000 kinderen geboren. 30% (28.000) van de zwangerschappen eindigden in een miskraam Subhana’Allah. De wereldorganisatie spreekt van een geboorte van een dood of levend kind vanaf een zwangerschapsduur van 22 weken.(of 20 weken postconceptie) een geboorte gewicht vanaf 500 gram of een minimum lengte van 25 cm. Vanaf 22 weken of 20 postconceptie wordt dus niet meer gesproken van een miskraam maar van een zeer vroeggeboorte, en als het kind niet overleeft, van een doodgeboren of levenloos kind. De begrippen ‘miskraam’ en ‘geboorte’ en dus ook ‘levenloos kind’<br /> is het onderscheid tot een medisch attest dat door de behandelde arts wordt afgeleverd en bijgevolg het al dan niet hebben van een akte van aangifte van een levenloos kind. Sinds 31-03-2019 is de wetgeving aangepast door minister van justitie Koen Geens. Met deze aangepaste wet kan een kind dat levenloos ter wereld komt vanaf 180 dagen zwangerschap, niet alle en een voornaam, maar ook een achternaam krijgen. Bovendien is het voortaan mogelijk om een kind dat levenloos geboren wordt na een zwangerschapsduur van ten minste 140 dagen, aan te geven. De ouders hebben dan een vrije keuze om een akte van een levenloos kind op te laten maken. Daarin kan alleen een voornaam worden opgenomen.